Dues ermites a La Pobla de Vallbona

Dues ermites a la Pobla de Vallbona

#redacció todoturia

L’ermita de Mas de Tous

Es troba junt a la Masia de Tous en un zona envoltada d’horts i al costat del polígon industrial. Es construí sota l’advocació del Sagrat Cor de Jesús i Nostra Senyora de l’Abundància i, com que forma part del complex de la Masia de Tous, és conegut popularment com l’ermita de Mas de Tous.

Estem parlant d’una xicoteta edificació rectangular formada per una sola nau coberta per una volta de canyó rematada amb un presbiteri poligonal; és policromada i hi destaquen els colors com ara el daurat, el roig i el blau, colors propis de l’estil neobizantí, molt utilitzat en la València del segle XIX; la decoració es completa amb un basament de taulells i un cicle pictòric figuratiu que recorre les parets i la volta de capella. A grans trets, l’ermita està en bon estat de conservació malgrat que els voltants estan un poc abandonats. Al retaule de l’altar major hi ha un mural dedicat al Sagrat Cor i hi destaquen per la seua grandària els quatre murals que ornen els paràmetres.

Aquesta ermita es restaurà parcialment en octubre de 2005 i, a més, està catalogada com Bé de Rellevància Local dins del Catàleg del Patrimoni Arquitectònic del Terme Municipal. Hui en dia, pertany a l’església Santíssima Trinitat i Sant Josep i el dia 5 d’octubre es fa la “baixà” de la Verge del Rosari des de l’ermita fins l’església.

L’ermita de Sant Sebastià

L’actual ermita de Sant Sebastià està situada junt al Calvari de la Pobla de Vallbona i presideix una espècie de plaça amb una font on hi ha la figura del Sant Màrtir al centre junt al camí del cementiri, en una zona lleugerament més elevada.

Igual que l’anterior, està identificada dins del Catàleg de Béns i Espais Protegits del municipi com a Bé de Rellevància Local.

L’església és xicoteta i està formada per una nau rectangular amb teulada de dos aiguavessos que forma angle amb l’ampla casa de l’ermità, està orientada d’est a oest i té la porta d’entrada al vessant sud. Al damunt hi ha l’espadanya en forma ogival.

No es sap la data exacta de construcció però tenint en compte la sostrada, els arcs de diafragma i els murs de tapial s’observa clarament la factura gòtica i demostra que és una construcció típica de la Reconquesta ja que este és l’estil imperant en l’època. De fet, n’hi ha que assegura que l’edifici en qüestió podria ser la primitiva església de la Pobla de Vallbona.

A l’interior, damunt d’un retaule pintat en la paret del prebisteri, destaca una gran cornucòpia per a la imatge en colors vius de Sant Sebastià nugat a un arbre i assagetat que habitualment es conserva en la parròquia. També és interessant el púlpit, que data del segle XVI.

Sant Sebastià és un dels patrons del municipi i les festes són el 20 i el 21 de gener, quan es trasllada la imatge del Sant a la seua ermita i es celebra la missa, acompanyat de processons, música i focs artificials.

Deja una respuesta