La Manguilla: un paratge natural junt a la Pobla de Vallbona

La Manguilla: un paratge natural junt a la Pobla de Vallbona

#redacció todoturia

La Manguilla en La Pobla de Vallbona

La Manguilla es troba a uns 7 quilòmetres del casc urbà de la Pobla de Vallbona, en el límit entre els municipis de Bétera i Serra i a tocar del Parc Natural de la Serra Calderona. Declarat espai protegit amb la figura normativa de Paratge Natural Municipal, abasta un total de 10,6 hectàrees de terreny públic.

El Paratge està situat en la vessant meridional de la Serra Calderona i aquesta hi exercix la seua influència. És una massa boscosa a una altitud entre 160 i 165 metres sobre el nivell de la mar i és quasi l’últim espai de bosc mediterrani que resta al terme.

Pel que fa a la vegetació, hi predomina el pi blanc, complementat pel típic matollar mediterrani amb poblacions de coscolla i llentiscle. Quant a la fauna, un grup d’especial rellevància són els rèptils com ara el dragó, el dragó rosat, la sargantana corredora i el llangardaix ocel·lat. També hi podem trobar conills de bosc, llebres y mussols.

Aquest Paratge alberga un patrimoni rural significatiu format per marges de pedra en sec, descendents dels antics bancals de secà. Aquestes construccions configuren un paisatge, sens dubte, singular. A més, junt al Paratge hi ha alguns ‘catxerulos’, construccions antigues que servien per a protegir els agricultors i els pastors de les inclemències del temps i per a guardar eines i atifells de treball.

Un altre dels valors d’aquesta àrea protegida és el seu potencial per a les activitats d’oci, l’esport d’aventura i l’educació ambiental. Cal distingir allò que forma part de l’àrea recreativa i allò que forma part de l’àrea natural. La primera s’ubica només entrar a l’espai. A l’entrada hi ha un aparcament; en eixir, trobem un sender ben condicionat que ens duu a una font; un poc més endavant, trobem els lavabos, el berenador i la zona de jocs, on hi ha espais per a fer petanca i zona infantil. L’àrea natural està al final d’aquest sender, que connecta amb un sender local que ens duu a fer un recorregut d’aproximadament 1 quilòmetre per l’interior del Paratge.

Cal destacar també, en la mateixa localitat, el Mirador del Tos Pelat, declarat Paratge Natural Protegit, que es troba al punt més alt del terme municipal, a 175 metres sobre el nivell de la mar. Hi ha un sender de 475 metres de llarg i 40 de desnivell. Des del cim es poden contemplar unes vistes espectaculars de la vall del riu Túria i també el perfil dentat de la Serra Calderona. És accessible a peu i en bici, és de dificultat baixa i el temps estimat és de 15 minuts.

Un vertader privilegi tindre’l amb nosaltres a la comarca. Passar un dia de naturalesa en un entorn natural és una bona elecció.

Deja una respuesta