Les Falles ja sòn Patrimoni de la Humanitat

Les Falles ja són Patrimoni de la Humanitat

#Maribel Monzó

2017 va a ser el primer any en què les festes josefines es celebren amb la categoria de Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO.

Tot un repte per a conservar una festa en la qual el foc és el protagonista i que implica a multitud de sectors artesans i tradicionals, cosa que la converteix en un motor econòmic i cultural.

Amb aquest guardó, la festa fallera ha entrat a formar part d’un grup selecte de béns immaterials i ha adquirit un segell de qualitat i un reconeixement destacats per la rellevància històrica, cultural i tradicional. Val a dir que a nivell turístic aquest atorgament per part de la UNESCO és un ajut que col·labora a fer que la festa desperte més interès encara. Ara, el compromís que té València és de mantindre “viva” aquesta festa.

La decisió va ser presa per un comitè intergovernamental format per 24 països, signants de la convenció de la UNESCO, que es varen reunir en la capital d’Etiòpia, Addis Abeba. Allí mateix rebia la notícia la delegació de la Generalitat Valenciana.

En pocs dies la festa més internacional de València inundarà la ciutat amb 800 monuments plens d’humor, sàtira, focs artificials, música i tradició.

Res a veure amb el segle XVIII, quan les falles eren una pila de materials que els fusters cremaven a les portes dels seus tallers, en la via pública, en la vespra del seu patró. Han anat evolucionant al llarg dels anys i han anat carregant-les de sentit crític i irònic ja que s’hi representaven fets socials censurables. Aquests festejos varen ser perseguits durament cap a 1870, cosa que va provocar que en sorgira un moviment en defensa en forma de revista, “La Traca”, que atorgava premis als millors monuments. Ja en 1901, l’Ajuntament de València va atorgar els primers premis municipals als millors monuments i en 1932 va començar el que coneixem com a Setmana Fallera.

Un recorregut ben llarg de les Falles des de llavors, la nostra festa reconeguda mundialment, que les ha conduït a aconseguir el més alt reconeixement cultural i tradicional.

Deja una respuesta