Les Rodanes: un paratge natural d’excepció

Les Rodanes: un paratge natural d’excepció

#redacció todoturia

Les Rodanes

El paratge natural Les Rodanes el trobem en el terme municipal de Vilamarxant, en la comarca del Camp de Túria. Està situat al sud del riu Túria i és l’últim tros de muntanya abans d’arribar a la planura prelitoral valenciana.

Està inclòs dins del Parc Natural del Túria tot i que abans, en concret en febrer de 2002, en un acord del Consell de la Generalitat Valenciana, va ser declarat Paratge Natural Municipal.

Les Rodanes tenen una superfície de 591,77 Ha i una franja de protecció de 500 metres.

A més, tenen un valor natural elevat, cosa que pot fer que es catalogue com a una singularitat litològica ja que presenta roques com ara el gres (coneguda com “rodeno”, d’on ve el seu nom) que són escasses en la resta del territori de la Comunitat Valenciana (on predominen les calcàries i dolomies cretàcies i juràssiques). Val a dir  que presenta una geomorfologia hipogea desenvolupada, constituïda per onze coves i simes.

La presència d’aquest tipus de toques origina, junt amb els distints factors ambientals, que es formen sòls característics que sustenten un nombre elevat d’espècies vegetals. En total, es comptabilitzen 170 taxons (és a dir, espècies) distribuïts entre les diferents grups vegetals en Les Rodanes.

Hi destaca la vegetació adaptada a sòls amb poca base que es desenvolupen sobre els gresos i les argil·lites i les formacions més usuals són l’estepa de muntanya i l’estepa borrera.

La massa forestal d’aquestes muntanyes està composta per boscs frondosos de pi blanc. Hi ha cavitats subterrànies i gran diversitat de vegetació i plantes autòctones.

Pel que fa a la fauna, també hi podem trobar gran quantitat. Destaquen el grup de les aus amb 50 espècies aproximadament i el dels mamífers amb 15 espècies. Quant a les aus, es poden destacar l’aligot comú, l’òliba, el xoriguer comú, el xot i el mussol comú. Quant als mamífers, hi ha la mostela, el senglar i la rabosa.

A Les Rodanes hi ha tres microreserves de flora: una en l’Alt de la Rodana Gran, una altra en el Massís i l’última al Racó de Zamora, Alt de la Rodana Gran.

Els senders de poc de recorregut són:  PR-V175 Les Rodanes i el sender “Por el Valle y las Colinas del Turia”. L’accés a Les Rodanes és des de la urbanització Monte Horquera i hi ha instal·lacions recreatives com ara La Pedrera del Rey.

Deja una respuesta